Гігієна та санітарія виробництва (кухар 3р) Урок 1,2

 

Вступ.

Фізіологія – це наука, яка вивчає життєві функції організму та його взаємодію із зовнішнім світом.

Фізіологія харчування – розділ фізіології, який вивчає хімічні перетворення харчових речовин на енергію, структурні елементи тіла; потреби організму в харчуванні.

Гігієна – це наука, яка вивчає вплив факторів зовнішнього середовища на організм людини.

Санітарія – це сукупність заходів, спрямованих на втілення в життя гігієнічних норм і правил.

Мікробіологія – це наука, яка вивчає будову, життєдіяльність, закономірність та умови розвитку мікроорганізмів (мікробів), більшість з яких можна побачити лише за допомогою оптичних приладів.

Поняття про професійні захворювання та їх профілактика

Захист організму від дії різних мікробів. 

   Імунітет – реагування організму до дії хвороботворних мікробів. Виникає імунітет у зв’язку з утворенням в крові особливих речовин – антитіл. Під час попадання патогенних мікробів у організм людини починають вироблятися антитіла. Вони здатні вироблятися у різних тканинах і органах. Утворення антитіл можливе і під час введення в організм вакцин чи сироваток.

   Імунітет буває: вродженим і набутим у процесі життєдіяльності. Набутий може бути природним і штучним. Вроджений – не хворіє на хвороби тварин (чума свиней, кролів та ін..). Набутий (природній) – перенесення інфекційних хвороб, а набутий (штучний) – виробляється організмом внаслідок введення вакцин чи сироваток. 

Шкідливі виробничі фактори.

  До них відносяться наступні фактори: шум, вібрація, шкідливі речовини, які подразнюють та уражають органи дихання, шкіру, слизову оболонку ока та рота (кислоти, луги, ефірні масла, гази, борошняний пил, окиси свинцю, міді, алюмінію тощо). Також небезпеку становлять ряд інфекційних хвороб тварин (сибірська виразка, туберкульоз, ящур, рожа, сальмонела, холера тощо), робота з рослинами, які мають отруту, вживання продуктів, які отруйні за своєю природою.

   Не допускаються значні протяги, низька або висока температура повітря в виробничих приміщеннях, значна їх загазованість, тому велике значення надається умовам праці, наявності системи вентиляції, опаленню, кондиціонера, оснащенню виробництва відповідним обладнанням, інвентарем та інструментами. 

Звертається увага на стан спецодягу, змінного взуття, дотримання режиму праці та  норм підіймання і переміщення вантажів.

  Професійні захворювання: гайморит, хвороби вен, алергії, хвороби опоро рухомого апарату, шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок.


5 коментарів: