Гігієна та санітарія виробництва (кухар 3р) Урок 13

Розділ ІІ. Основи гігієни та санітарії.

Санітарні вимоги до особистої гігієни працівників

ресторанного господарства.

1. При влаштуванні на роботу на підприємства ресторанного господарства необхідно:

- пройти медичний огляд, прослухати курс із гігієнічної підготовки зі здачею заліку;

- мати санітарну книжку з відміткою допуску до роботи та здачею заліку з санітарного інструктажу. (учні всіх навчальних закладів різних акредитацій також в обов’язковому порядку повинні пройти медичне обстеження і здати санітарний мінімум).

2.Працівники (учні, студенти) зобов’язані дотримуватися таких правил:

- приходити на роботу (навчання) в чистому одязі та взутті;

- залишати верхній одяг, головний убір, особисті речі в гардеробній;

- коротко стригти нігті; офіціанти й офіціантки повинні робити виробничий манікюр;

- перед початком роботи ретельно мити руки (до ліктів) теплою водою з милом і щіткою, а потім споліскувати 0,2%-ним розчином хлорного вапна або 0,1%-ним розчином хлораміну, а також надягати чистий санітарний одяг, підбирати волосся під ковпак чи косинку, або надягати спеціальну сіточку для волосся;

- змінювати спецодяг у міру його забруднення, однак не рідше одного разу на два дні;

- необхідно мати не менше трьох комплектів санітарного одягу;

- мати легке і зручне взуття на гумові підошві без великих підборів;

- зберігати спецодяг та змінне взуття окремо від верхнього у спеціальних шафах, які регулярно миються і дезінфікуються;

- не виходити в спецодягу за межі підприємства;

- при відвідуванні туалету знімати спецодяг у спеціально відведеному місці, після відвідування ретельно мити руки з милом, бажано дезінфікуючим;

- із появою ознак простудного захворювання або кишкових розладів, а також нагноєнь, порізів, опіків повідомляти адміністрацію та звертатися до медичної установи для лікування; якщо під час роботи не в значній мірі ушкоджено шкіру пальців рук, їх слід обробити дезінфікуючим розчином окису водню, закрити стерильною пов’язкою й одягнути на них гумові пальчики;

- повідомляти про всі випадки захворювань кишковими інфекціями в родині працівника (тимчасово звільняються від роботи хворі на дизентерію, холеру, черевний тиф, а також бактеріоносії цих та інших хвороб); не допускаються до роботи особи, які контактували з хворими на гострозаразні захворювання до їх госпіталізації та здійснення дезінфекції;

- своєчасно проходити періодичні медогляди (не своєчасне проходження медогляду є підставою для звільнення працівника з роботи (учнів не допущення до занять або проходження виробничої практики).

3. На підприємствах ресторанного господарства, при виготовленні страв, кулінарних і кондитерських виробів, категорично забороняється:

- носити ювелірні та інші прикраси, користуватися мобільними телефонами та іншими засобами зв’язку, застібати сан одяг шпильками, покривати нігті лаком;

- приймати їжу, курити на робочому місці; прийом їжі дозволяється в спеціально відведеному приміщенні або місці;

- знаходитися на робочому місці в алкогольному та наркотичному стані;

- працювати без допуску лікаря до роботи, з інфекційними, гнійничковими, простудними захворюваннями.

4. Щодня перед початком зміни в холодному, гарячому і кондитерському цехах, а також на підприємствах, що виробляють м’яке морозиво, керівник виробництва або медпрацівник, наявний у штаті, проводять огляд відкритих поверхонь тіла на наявність гнійничкових захворювань. Особи з гнійничковими захворюваннями шкіри, порізами, що нагноїлися, опіками, саднами, а також з катарами верхніх дихальних шляхів до роботи в цих цехах не допускаються, а переводяться на іншу роботу. Результати огляду заносяться до журналу встановленої форми («Журнал здоров’я»).

5. Кожен працівник (учень) повинен знати місце знаходження аптечки з набором медикаментів для надання першої допомоги.

6. Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих і складських приміщеннях підприємства, зобов’язані працювати у чистому санітарному одязі, переносити інструменти в спеціальних закритих ящиках. При проведенні робіт не допускається забруднення сировини, напівфабрикатів і готової продукції. 

1 коментар: