Розділ ІІ. Основи гігієни та санітарії.
Санітарні вимоги до
особистої гігієни працівників
ресторанного господарства.
1. При влаштуванні на роботу на підприємства ресторанного господарства
необхідно:
- пройти медичний огляд, прослухати курс із гігієнічної підготовки зі
здачею заліку;
- мати санітарну книжку з відміткою допуску до роботи та здачею заліку з
санітарного інструктажу. (учні всіх навчальних закладів різних акредитацій
також в обов’язковому порядку повинні пройти медичне обстеження і здати
санітарний мінімум).
2.Працівники (учні, студенти) зобов’язані дотримуватися таких правил:
- приходити на роботу (навчання) в чистому одязі
та взутті;
- залишати верхній одяг, головний убір, особисті речі в гардеробній;
- коротко стригти нігті; офіціанти й офіціантки повинні робити виробничий
манікюр;
- перед початком роботи ретельно мити руки (до ліктів) теплою водою з милом
і щіткою, а потім споліскувати 0,2%-ним розчином хлорного вапна або 0,1%-ним
розчином хлораміну, а також надягати чистий санітарний одяг, підбирати волосся
під ковпак чи косинку, або надягати спеціальну сіточку для волосся;
- змінювати спецодяг у міру його забруднення, однак не рідше одного разу на
два дні;
- необхідно мати не менше трьох комплектів санітарного одягу;
- мати легке і зручне взуття на гумові підошві без великих підборів;
- зберігати спецодяг та змінне взуття окремо від верхнього у спеціальних
шафах, які регулярно миються і дезінфікуються;
- не виходити в спецодягу за межі підприємства;
- при відвідуванні туалету знімати спецодяг у спеціально відведеному місці,
після відвідування ретельно мити руки з милом, бажано дезінфікуючим;
- із появою ознак простудного захворювання або кишкових розладів, а також
нагноєнь, порізів, опіків повідомляти адміністрацію та звертатися до медичної
установи для лікування; якщо під час роботи не в значній мірі ушкоджено шкіру
пальців рук, їх слід обробити дезінфікуючим розчином окису водню, закрити
стерильною пов’язкою й одягнути на них гумові пальчики;
- повідомляти про всі випадки захворювань кишковими інфекціями в родині
працівника (тимчасово звільняються від роботи хворі на дизентерію, холеру,
черевний тиф, а також бактеріоносії цих та інших хвороб); не допускаються до
роботи особи, які контактували з хворими на гострозаразні захворювання до їх
госпіталізації та здійснення дезінфекції;
- своєчасно проходити періодичні медогляди (не своєчасне проходження
медогляду є підставою для звільнення працівника з роботи (учнів не допущення до
занять або проходження виробничої практики).
3. На підприємствах ресторанного господарства, при виготовленні страв,
кулінарних і кондитерських виробів, категорично забороняється:
- носити ювелірні та інші прикраси, користуватися мобільними телефонами та
іншими засобами зв’язку, застібати сан одяг шпильками, покривати нігті лаком;
- приймати їжу, курити на робочому місці; прийом їжі дозволяється в
спеціально відведеному приміщенні або місці;
- знаходитися на робочому місці в алкогольному та наркотичному стані;
- працювати без допуску лікаря до роботи, з інфекційними, гнійничковими,
простудними захворюваннями.
4. Щодня перед початком зміни в холодному, гарячому і кондитерському цехах,
а також на підприємствах, що виробляють м’яке морозиво, керівник виробництва або
медпрацівник, наявний у штаті, проводять огляд відкритих поверхонь тіла на
наявність гнійничкових захворювань. Особи з гнійничковими захворюваннями шкіри,
порізами, що нагноїлися, опіками, саднами, а також з катарами верхніх дихальних
шляхів до роботи в цих цехах не допускаються, а переводяться на іншу роботу.
Результати огляду заносяться до журналу встановленої форми («Журнал здоров’я»).
5. Кожен працівник (учень) повинен знати місце знаходження аптечки з
набором медикаментів для надання першої допомоги.
6. Слюсарі, електромонтери та інші працівники, зайняті ремонтними роботами у виробничих і складських приміщеннях підприємства, зобов’язані працювати у чистому санітарному одязі, переносити інструменти в спеціальних закритих ящиках. При проведенні робіт не допускається забруднення сировини, напівфабрикатів і готової продукції.
ященко д КДР-19 написала конспект
ВідповістиВидалити